Poselství k Mezinárodnímu dni tance 29. dubna 2021

  | ©

Mezinárodní den tance připadá každoročně na 29. dubna a slaví se z iniciativy Mezinárodního divadelního ústavu (ITI – International Theatre Institute) od roku 1982.

Cílem Mezinárodního dne tance je oslavit tuto uměleckou formu, upozornit na univerzální srozumitelnost tance napříč politickými, kulturními a etnickými hranicemi a propojit lidi na celém světě pomocí společného jazyka – tance. Autory poselství byli v minulých letech například Merce Cunningham, Sasha Waltz, Maja Plisecká, Anne Teresa De Keerskmaeker nebo Trisha Brown. V letošním roce byl tímto čestným úkolem pověřen německý baletní tanečník Friedemann Vogel. 

Všechno – veškeré naše cítění – má svůj původ v pohybu a tanec je pohyb zušlechtěný tak, aby dokázal komunikovat. Dokonalé zvládnutí techniky je sice velmi důležité a působivé, ale nakonec je stejně vždy nejpodstatnější to, co tanečník svým pohybem vyjadřuje. 

My tanečníci jsme v pohybu pořád a snažíme se vytvářet nezapomenutelné chvíle. Právě to je cíl každého z nás, bez ohledu na to, jakému se věnujeme tanečnímu stylu. Když se tedy zničehonic zavřou divadla, zruší se festivaly a my najednou nesmíme vystupovat, zastaví se nám svět. Žádný fyzický kontakt. Žádná představení. Žádné publikum. Ještě nikdy v moderní historii nemusela taneční komunita vyvinout takové úsilí o udržení motivace a hledání svého raison d’être, jako právě teď.

Avšak právě nyní, když jsme přišli o něco tak cenného, si skutečně uvědomujeme, jak zásadní naše činnost je a jaký význam má tanec pro společnost. U tanečníků se většinou obdivuje jejich fyzická zdatnost, ale ještě více čerpáme ze své duševní síly. Věřím, že tato jedinečná kombinace fyzické a mentální odolnosti nám pomůže tuto dobu překonat a přijít na nové způsoby, jak pokračovat v tanci i v rozdávání inspirace.

 „Hvězda světového formátu, které sláva nikdy nestoupla do hlavy,“ tak o Friedemannu Vogelovi psali v časopise Tanz, když ho v roce 2019 podruhé zvolili Tanečníkem roku. O rok později tento první sólista stuttgartského baletu obdržel od komise prestižní německé ceny Deutscher Tanzpreis za svou dlouhou a úspěšnou mezinárodní kariéru ocenění „Mimořádný umělec“.

Tanci se Vogel toužil věnovat už úplně odmala, takže možná nikoho příliš nepřekvapí, že první celovečerní dokument, který o něm byl natočen, nese název Friedemann Vogel – Ztělesnění tance. Získal nejrůznější ceny a již dvacet let vystupuje na slavných scénách po celém světě, od milánské La Scaly přes moskevský Bolšoj těatr až po tokijský Světový festival baletu. Všude sklízí úspěch jak u kritiků, tak u diváků. Oceňován je jak za svá velice působivá ztvárnění postav v dramatických kusech, tak za úchvatná vystoupení v modernějších inscenacích. Je nositelem titulu „Kammertänzer“ – nejvyššího ocenění, jaké může tanečník v Německu získat.

Další informace na www.friedemannvogel.com.

Překlad: Anna Štádlerová 

Ke stažení na webu ITI.

Publikováno

26. 4. 2021

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.