Program Kreativní Evropa na podporu kulturního a kreativního sektoru pokračuje i po roce 2020

  | ©

Program Evropské unie Kreativní Evropa, jako jediný zaměřený na podporu kulturních a kreativních odvětví, ve své současné podobě končí a v roce 2021 začíná jeho další programové období, které bude trvat až do roku 2027. Ještě, než nový program vstoupí v platnost, musí být jeho návrh schválen Evropským parlamentem a Radou Evropy (tj. ministři kultury členských států EU). 

Řada jednání o cílech programu, prioritách a aktivitách, které bude Kreativní Evropa v novém období podporovat, už úspěšně proběhla. Program Kreativní Evropa zůstane i nadále samostatným programem, bylo navrženo zvýšení jeho rozpočtu o 17 %, na 1, 642 mil. eur. V současné době jsou další z rozhodnutí Evropského parlamentu pozastavena. Evropská komise pracuje na jejich obnovení, aby přechod mezi programovými obdobími proběhl hladce a mohly vyjít první výzvy.

Kreativní Evropa Kultura, dílčí program zaměřený na podporu projektů v oblasti kulturních a kreativních odvětví (hudba, divadlo, literatura, výtvarné umění, design, architektura apod.), se kromě podpory mezinárodní spolupráce, evropských sítí a platforem, bude nově věnovat také podpoře mobility umělců nebo hlubší podpoře hudebního a knižního průmyslu.

Kreativní Evropa MEDIA, dílčí program podporující kinematografii a audiovizuální průmysl, bude pokračovat i nadále v podpoře současných úspěšných aktivit – jako je vývoj, distribuce, vzdělávaní apod. V současné době však není jasné, kdy vyjdou nové výzvy, ani jak přesně budou nastaveny jejich podmínky.

Aktuální informace a více podrobností o návrhu nového programu Kreativní Evropa najdete zde.

Publikováno

19. 10. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.