Historické divadelní cedule v institucích na území České republiky

Cesta k divadlu. Vývoj metodiky a specifických nástrojů pro uchování, exploataci a zpřístupnění historických divadelních cedulí se zvláštním zřetelem ke sbírkovým fondům Národního muzea v Praze a Moravského zemského muzea v Brně.

Specializovaná mapa s odborným obsahem (Nmap). Součást projektu NAKI II (program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity). Nositelem této součásti projektu je Institut umění — Divadelní ústav, který aplikaci připravil v rámci své výzkumné činnosti.

Tým

Specializovanou mapu s odborným obsahem Historické divadelní cedule v institucích na území České republiky zpracoval tým Institutu umění – Divadelního ústavu (Praha) a Moravského zemského muzea – Oddělení dějin divadla (Brno) dle smlouvy o spolupráci konsorcia příjemců.

Anotace

Mapa zachycuje archivní, muzejní a další sbírkové fondy v ČR, které obsahují historické divadelní cedule profesionálních divadel a hereckých společností bez rozdílu jazyka a žánru. Představuje vizuálně srozumitelnou elektronickou mapu institucí a poznatků z výzkumu jejich sbírkových fondů. Ke každé instituci jsou připojeny nově zjištěné údaje o uložených cedulích ve struktuře: název instituce a kontaktní údaje / sídlo instituce / charakteristika města / stručná divadelní historie lokality / charakteristika sbírkového fondu / počet, velikost, stav cedulí a způsob jejich uložení / názvy divadel, divadelních společností a jejich ředitelů / časový úsek, který nalezené cedule pokrývají / odborná literatura k divadelnímu životu místa. Provedený sběr pramenů otevře cestu k institucím, s nimiž budeme v dalších letech (po dokončení projektu a dle vytvořené metodiky) spolupracovat na adekvátním a efektivním uchování, zpracování a zpřístupnění historických divadelních cedulí badatelům a veřejnosti. Část nalezených cedulí byla fotografována pro pracovní a studijní účely (možno nahlédnout v Institutu umění — Divadelním ústavu v Praze).

V rámci zpracování mapy bylo kontaktováno 160 institucí, v jejichž fondech bylo možné předpokládat výskyt divadelních cedulí a které lze s pomocí vyhotovené odborné mapy vyhledat zmíněné archivní, muzejní a ostatní fondy. Objem vyhledaných divadelních cedulí celkově dosáhl ca. 65 000 kusů. Nalezené divadelní cedule pocházejí od počátku 18. století (s předchůdci, např. periochami řádového divadla, od poloviny 17. století) do 20. století.

Je tedy potřeba zdůraznit, že předložená specializovaná mapa s odborným obsahem Historické divadelní cedule v institucích na území České republiky umožní tuzemskému i zahraničnímu výzkumu užívat důležitou pomůcku pro novou kvalitu teatrologického bádání.

Cílová skupina uživatelů

Tuzemští a zahraniční badatelé, studenti, kulturní veřejnost, sbírkové a paměťové instituce ČR.

Redakce projektu 

Jitka Ludvová

Dedikace

Specializovaná mapa s odborným obsahem vznikla za finanční podpory Ministerstva kultury ČR v rámci projektu „Cesta k divadlu. Vývoj metodiky a specifických nástrojů pro uchování, exploataci a zpřístupnění historických divadelních cedulí se zvláštním zřetelem ke sbírkovým fondům Národního muzea v Praze a Moravského zemského muzea v Brně“, podpořeného Programem aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI II), č. DG16P02B008 (2016–2020).

Schvalovací orgán

Ministerstvo kultury České republiky

Číslo osvědčení

MK 80797/2019 OVV ze dne 3.12.2019


Mapa

Řešitel

Jan Boukal, Matouš Vanča, Jan David, Alena Jakubcová, Jaroslav Blecha, Veronika Valentová, Hana Ocetková

Období

2019 - 2020

Poskytovatel podpory

Ministerstvo kultury ČR

Kód

DG16P02B008

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.