Kultura v karanténě #2 Strukturální pomoc // nabídky práce // online platformy

  | ©

V dalším newsletteru vám přinášíme návrhy prvních strukturálních opatření, která se týkají nezávislého umění, tipy na platformy, kde lze sdílet nabídky a poptávky práce, přehledy online přenosů představení a koncertů, virtuálních prohlídek galerií a dalších kreativních postupů, které dokazují sílu a nápaditost kulturní obce i v těžkých časech – v přehledu tak naleznete například divadla, která pomáhají šitím roušek.

Foto: Divadlo pod Palmovkou, kam můžete přinést látky.
Foto: Divadlo pod Palmovkou, kam můžete přinést látky.

Strukturální pomoc

Praha je připravena pomoci příjemcům městských grantů, kteří očekávají v souvislosti s mimořádnými opatřeními problémy s realizací kulturních akcí. Frank Bold spustil právní poradnu, která pomůže vyjasnit občanům, podnikatelům i obcím nejčastější právní situace v souvislosti s nově vzniklými situacemi a omezeními v důsledku pandemie koronaviru. Situaci nezávislé kulturní scény přibližuje Deník N v textu Nemusí přežít ani velcí hráči, klubům hrozí likvidace. Další opatření budeme doplňovat na našem webu. 

Hypotéky a spotřebitelské úvěry

Česká bankovní asociace vydala prohlášení o možnosti tříměsíčního odkladu splátek hypotečních a spotřebitelských úvěrů, tématu se věnoval server novinky.cz v textu Banky umožní lidem tříměsíční odklad splátek hypoték a půjček. Českomoravská záruční a rozvojová banka nabízí bezúročný úvěr pro podnikatele zasažené koronaviremMinisterstvo financí prodloužilo termín pro daňová přiznání a představilo virový balíček.


Nabídky práce

Na facebooku vznikla skupina Herci, umělci bez práááce – umíme cokoliv ( :, nabídky lze sledovat také ve skupině Práce v kultuřePráce z domova, dlouhodobě také na našem portálu Culturenet.


Online platformy

Česká centra budou českou kulturu v zahraničí prezentovat online. Vhodné projekty k online prezentaci můžete nabídnout na komunikace@czech.cz. Internetová televize MALL.TV se spojila s dárcovskou platformou Donio a na mall.tv lze nyní realizovat živé přenosy z koncertů,uměleckých vystoupení i přednášek.  Portál goout.net uveřejňuje seznam institucí a pořadatelů, kteří se rozhodli zpřístupnit vybrané akce online. Souhrnný přehled online přenosů se soustředí také ve skupině Sám doma – kultura za časů koronaviru Zábava v době koroNOVÉ či na stránce Kultura Online. Extrémní přednášky pro extrémní dobu připravuje Fakulta umění a designu UJEP. Přednášky bude streamovat také pražský CAMP.


ONLINE PŘENOSY PŘEDSTAVENÍ A KONCERTŮ

Cirk La Putyka uvede online 18. 3. záznam představení Up End Down s Filmovou filharmonií. Startuje tak platforma Cirk La Putyka (A)live. VOSTO5 na mall.tv odehraje 20. 3. živě představení Společenství vlastníků. Na iVysílání ČT lze najít záznamy divadelních představení. Přenosy pořádá také Metropolitní operaBerlínská filharmonie nebo Vídeňská státní opera.


TANEC

Choreograf Václav Kuneš / 420PEOPLE bude vysílat pohybové workshopy každý den hned dvakrát. V 10:30 v češtině a odpoledne v 17:00 i v angličtině.


LITERATURA A E-KNIHY ZDARMA

Poesie léčí a spojuje – online básnický festival Básne/ě v karanténe přináší 18.3.–22.3. live přenosy autorských čtení současné poezie v češtině a slovenštině. 206 tisíc titulů hodlá vysokoškolákům zpřístupnit online Národní knihovna, vybrat si z 1308 e-knih zdarma ke stažení můžete v Databázi knih, publikace volně nabízí i Městská knihovna v Praze.


VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKY

12 muzeí světového renomé zve k virtuální prohlídce, svou výstavou O létání a jiných snech v DOX vás provede Petr Sís, Linhartova nadace zve do virtuálního ateliéru Josky Skalníka, projít se můžete také výstavou České divadelní fotografie, kterou připravil IDU.



FILM

Národní filmový archiv zpřístupňuje české filmy online průběžně. Na DAFilms si lze přehrát filmy digitálně restaurované, k nimž vždy náleží odborné články včetně dobových kritických ohlasů. Ty jsou k dohledání na portálu Filmový přehled v rubrice Kontexty. Bezplatně vybírat z téměř stovky hraných i dokumentárních českých filmů, natočených od třicátých do devadesátých let minulého století, je možné také na přidruženém YouTube kanálu Česká filmová klasika.

Na platformě dafilms.cz zároveň pokračuje Jeden svět. Pustit si například Parazita můžete na aerovod.cz, dostupné jsou aktuální i starší filmy.


Mimořádné projekty
Ceny divadelní kritiky v 8 minutách

Ceny divadelní kritiky za rok 2019 jsou rozdány! Minimalistické vysílání z redakce Svět a divadlo (spustíte kliknutím na obrázek)  odhaluje v důsledku letošní pandemie vítěze v YouTube přenosu. Gratulujeme!

Česká divadla pomáhají šitím roušek

Po vyhlášení stavu nouze v České republice hledá řada českých divadel možnost, jak pomoci. Garderobiérky několika divadel se rozhodly zapojit do šití roušek pro nemocniční zařízení.

 

Další tipy sbíráme na press@idu.cz.
Děkujeme za vaši přízeň.

Opatrujte se,
váš IDU

Chci tento newsletter dostávat pravidelně

ano

Publikováno

18. 3. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.