Květnová přednáška Teatrologické společnosti nás seznámí s osobností a dílem režiséra Karla Jerneka

  | ©

Teatrologická společnost, Kabinet pro studium českého divadla IDU, Divadelní a filmové oddělení MKP a Katedra divadelních studií FF MU Brno si vás dovolují pozvat na přednášku.

Karel Jernek byl třicet let kmenovým režisérem v Národním divadle – spolu s Václavem Kašlíkem a Ladislavem Štrosem ovlivňoval více jak čtvrtstoletí podobu operního divadla na naší první scéně a reprezentoval tzv. českou režisérskou operní školu i v zahraničí. Přitom ale celý život chtěl být režisérem činoherním. 

Díky dokumentům z pozůstalosti Karla Jerneka, která je v Národním muzeu, si můžeme projít jeho pozoruhodnou cestu od prvního angažmá ve Švandově divadle, přes Zemské divadlo v Brně, Městská divadla pražská až k poválečnému období, kdy krátce stál v čele činoherních souborů (šéfrežisér v Liberci, šéf činohry v Olomouci a v Pardubicích). Můžeme odkrýt, jak jeho cestu ovlivnila politická situace – a co ho vedlo k tomu, že na začátku 60. let natrvalo opustil činoherní scénu.   

Mgr. Lenka Šaldová, PhD., teatroložka a operní kritička, vystudovala divadelní vědu a bohemistiku na FF UK, v současnosti je zástupkyně vedoucího Divadelního oddělení v Národním muzeu, kurátorka sbírky loutek a rukopisů a spolupředsedkyní Klubu česko-německého partnerství.   

Moderuje Libor Vodička, předseda Teatrologické společnosti.  


Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 23. května od 17:00 v budově Městské knihovny v Praze na adrese Mariánské náměstí 1, Praha 1.

Přednášku také bude možné navštívit online přes ZOOM.

ZOOM link

FB událost


kontakt: Otto Drexler, otto.drexler@idu.cz


Teatrologická společnost

Kabinet pro studium českého divadla

Katedra divadelních studií MU

Publikováno

18. 4. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.