Z jakých perspektiv je možné teoreticky nahlížet na diváka a diváctví v divadelní praxi?

  | ©

Teatrologická společnost, Kabinet pro studium českého divadla IDU, Divadelní a filmové oddělení MKP a Katedra divadelních studií FF MU Brno si vás dovolují pozvat na přednášku.

Přednáška nastíní perspektivy, ze kterých je možné na diváka či diváctví teoreticky nahlížet i s nimi dále kupříkladu v divadelní praxi zacházet. Navazuje na obhájenou disertační práci Divák na hraně hry a každodennosti, která byla v roce 2023 oceněna prvním místem v soutěži Ceny Václava Königsmarka. Zahrnuté perspektivy uvažování o divákovi sleduje především skrze otázky 1) specifické divadelní mediality, 2) specifické divadelní materiality, 3) specifického charakteru konstituce a realizace divadelního představení a 4) samotného divadelního diváctví nahlíženého skrze divadelní funkce a možnosti divákova zapojení do fikčního světa.

MgA. et MgA. Lukáš Brychta, Ph.D.

Divadelní teoretik a praktik se zaměřením na současné interaktivní divadelní směry. Vystudoval obory Teorie a kritika, Divadelní tvorba v netradičních prostorech, Režie alternativního a loutkového divadla a Teorie a praxe divadelní tvorby na pražské DAMU, kde je kmenovým pedagogem katedry Teorie a kritiky. Spoluzaložil divadlo Pomezí, které se zaměřuje na různorodé podoby současného interaktivního divadla a příbuzné umělecké směry. Zde působí jako člen uměleckého vedení a kmenový režisér.


Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 21. března od 17:00 v budově Městské knihovny v Praze na adrese Mariánské náměstí 1, Praha 1.

Přednášku také bude možné navštívit online přes ZOOM.

ZOOM link

FB událost


kontakt: Otto Drexler, otto.drexler@idu.cz


Teatrologická společnost

Kabinet pro studium českého divadla

Katedra divadelních studií MU

Divadelní a filmové oddělení MKP

Publikováno

6. 3. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.