IDU vyzývá k účasti v letošních volbách do Evropského parlamentu

  | ©  Antoine Schibler

Připojujeme se k provolání Evropské aliance akademií (EAA).

Provolání v anglickém jazyce:

Europe has never been in greater danger of being deprived of its achievements and democratic values as it is now. Or, in other words: Never before in the three decades since the foundation of the European Union have its citizens been more called upon to go to the polls than for the upcoming elections to the European Parliament between 6 and 9 June 2024.

While Europe is going through challenging times, right-wing populists are gaining a growing impact on our societies – with fatal consequences for the freedom of expression in the media, in the political and the public debate, in the arts and culture. Each of us is affected.

The hateful discourse delivered by far-right parties erects walls instead of building bridges. Diversity, respect and solidarity are the core elements of lively democracies. The European Alliance of Academies appeals to the citizens of Europe to assume their responsibility in protecting these values by exercising their right to vote.

Český překlad: 

Evropa nikdy nebyla ve větším nebezpečí, že přijde o své dosavadní úspěchy a demokratické hodnoty, než nyní. Jinými slovy, ještě nikdy za tři desetiletí od založení Evropské unie nebyli její občané tolik vyzýváni k tomu, aby šli k volbám, jako v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční 6. až 9. června 2024.

Zatímco Evropa prochází náročným obdobím, pravicoví populisté nabývají na vlivu na naši společnost - s fatálními důsledky pro svobodu projevu v médiích, v politické a veřejné debatě, v umění a kultuře. Týká se to každého z nás.

Nenávistný diskurz krajně pravicových stran staví zdi, namísto aby stavěl mosty. Rozmanitost, respekt a solidarita jsou základními prvky silné demokracie. Evropská aliance akademií  apeluje na občany Evropy, aby převzali odpovědnost za ochranu těchto hodnot a využili svého volebního práva.

EAA web

Publikováno

24. 4. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.