Pozvánka na FUK ODBORNÍKŮM: Kreativita jako pilíř vzdělávání / Dobrá praxe z Walesu

  | ©

V rámci letošního Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání 2024 spolupořádá Kreativní Česko přednášku určenou odborné veřejnosti.

Jak lze systémově uchopit kreativní učení, jako nástroj pro dosažení cílů vzdělávacích strategií? Proč kreativita nerovná se umělecká výchova? Jak umělci, kreativci a kulturní organizace mohou vstupovat do vzdělávacího kurikula? Jak vytěžit a vyhodnotit jejich dopad na inovace, wellbeing žáků i pedagogů, společenskou odpovědnost, rovné příležitosti nebo dokonce proměnu trhu práce?

Zveme na program se zahraničními hosty z Arts Council of Wales a velšské vlády. Kreativita patří mezi čtyři hlavní pilíře a dovednosti, které tvoří základ waleského vzdělávacího kurikula. Proč je jednou ze strategii Walesu podpora kreativního učení skrz kulturu a umění? Čím se může český kontext inspirovat v souvislosti s aktuálními zkušenostmi, kdy jsou dobíhají poslední projekty kreativního učení z Národního plánu obnovy a je dokončována velká revize Rámcových vzdělávacích programů? Jak lze nastavit systémovou podporou kreativního učení pro naplňování vzdělávacích politik a strategií?

Prezentace a doprovodné debaty budou přínosné nejen pro úředníky a politiky zastřešující státní a regionální školství, ale i pro zástupce škol, kulturní organizace s přesahem do vzdělávání a zástupce kulturního a kreativního sektoru.

Není pochyb o tom, že program byl pozitivní zkušeností a měl významný dopad na celý Wales.

Kromě toho proběhla plošně diskuze o přínosu a významu rozvoje kreativní pedagogiky a vzdělávání s ohledem na zavedení nového kurikula pro Wales, které zvýšilo zájem a angažovanost učitelů a škol.

Budování dovedností a schopností učitelů v oblasti kreativního učení bylo ústředním principem. Zpětná vazba na vzdělávání dospělých aktérů byla trvale pozitivní, učitelé změnili způsob výuky tím, že využívali nové a kreativní metody výuky.

Přednáška proběhne 22. dubna v DOXu.

Podrobnosti včetně programu najdete na tomto odkazu.

Jako pozvánka na přednášku vyšel na webu Kreativního Česka článek Kreativní vzdělávání skrze umění podle Walesu, který přináší inspiraci k implementaci kreativního učení do kurikula. Podkladem je program Kreativní vzdělávání skrze umění (Creative Learning through the Arts), který probíhal ve Walesu v letech 2015 až 2020 a zapojilo se do něj 83 % všech místních zřizovaných škol.

k přečtení zde


vstupenky

FB událost

Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Publikováno

19. 4. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.