Kompost #2

  | ©

Newsletter o udržitelnosti v kultuře

 

Kompost #2

Jak pečovat o sebe i druhé a nevyhořet

Práce v kultuře by měla být posláním a radostí. Měla by, ale často není. Žijeme v době konstantního tlaku na tvořivost, sebe-aktualizaci, ale i stoupajících nároků na sebe-prezentaci a neustálou dostupnost. Kontinuální tlak na výkon a nevyhovující podmínky přinášejí stres, který může vést až k vyhoření. Pandemie covid 19 se stala předělem nejen v našich životech, ale i spouštěčem programatického obratu ke kultuře péče. Proto vám v druhém čísle Kompostu přinášíme aktuality k tématu: Wellbeing v kultuře. Bez udržitelnosti duševní nebude ani ta klimatická.

Zdroje

Kultura pro zdraví

Propojování kulturní, sociální a zdravotní sféry je posláním evropské platformy Culture for Health. Funguje jako akcelerátor změn, ale i jako nástroj pro sdílení již existujících programů. Tato platforma vydala zprávu, která shrnuje výsledky výzkumů o přínosu kultury pro zdraví a duševní pohodu, a dále praktickou příručku s návody a ukázkami pilotních projektů.

Dobré praxe v ČR

Odvaha ptát se po podmínkách

Kauza okolo přerušeného proslovu režisérky Darii Kashcheevy na Českých lvech mohla pro mnohé diváky vypadat jako další ze střetů kulturních válek. Za zdánlivě banálním mediálním konfliktem se však skrývají hlubší otázky ohledně pracovních podmínek v české kultuře, jak poukazuje platforma greenfilming.cz. Příspěvek rozebírá nedávno publikovanou studii (Re-Framing the Picture) o genderových nerovnostech ve filmovém průmyslu.

Rozhovor

Chce to zpomalit…

Ve dnech 17. a 18. dubna se v Brně konal druhý roční konference W♀men in Art zaměřený na rodičovství v kultuře. Při této příležitosti jsme udělali rozhovor s Annou Galas-Kosil z varšavské organizace Warsaw Observatory of Culture, která na akci představila projekt rezidencí umělkyň-matek.

celý rozhovor

Inspirace ze světa

Muzea proti zapomnění

Iniciativa Musei Toscani per l’Alzheimer naplňuje vizi inkluzivních kulturních institucí strategickou péčí o znevýhodněné skupiny návštěvníků. Za účelem podpory lidí žijících s Alzheimerovou chorobou a jejich pečovatelů se propojilo přes 70 muzeí toskánského regionu. Spolu s partnery ze sociálního sektoru pro ně společně dlouhodobě vytvářejí rozmanité kreativní programy.

Péče v hlavní roli

Manuál pro zlepšení podmínek a rozvoj podpůrných pracovních postupů v kulturních institucích, které jsou inkluzivní a zohledňují osoby s pečovatelskými povinnostmi vytvořila britská organizace Parents and Carers in Performing Arts. Návod, jak designovat kulturní akce a místa jejich konání tak, aby byly přístupné pro celou rodinu, nabízí též berlínská iniciativa Tanz und Elternschaft.

více

Studie

Jak nevyhořet

Chcete udělat něco pro well-being na svém pracovišti a nevíte jak na to? Pomoci by vám mohl článek Evropské sítě kulturních center, který kombinuje definici situace vyhoření, rozhovor s psycholožkou a praktická doporučení.

Kniha

Vztahy bez hierarchie. Lidé a permakultura, Looby Mcnamara, 2022.

Kniha britské autorky Looby Macnamara propojuje permakulturní design s péčí o mezilidské vztahy. Designování služeb, péče o vztahy na pracovišti i otázky mezilidské komunikace. Na nápady bohatá publikace, která by mohla napomoci promyslet kulturní změnu – inspirace nejen pro vnitřní fungování organizací, ale i pro komunikaci s veřejností.

Tipy na konference a workshopy

European Dance Development Network - péče a wellbeing 
3.–4. července, Haag, Nizozemí

Sustainability in Practice: DIY Repair, Reuse and Innovation
Muzejní konference věnovaná DIY, opravování a inovacím ve výstavnictví, 30. října–2. listopadu, Tartu, Estonsko

Culture & Mental Health: Refugees
Mezinárodní konference zaměřená na propojování kultury a péče o duševní zdraví, 28.–29. listopadu, Gent, Belgie


Newsletter vydávají Institut umění - Divadelní ústav a Kancelář Kreativní Evropa Kultura.

 

 

 

 

Máte nějaké podněty či dotaz? 
Neváhejte se nám ozvat na udrzitelnost@idu.cz.


další čísla newsletteru Kompost


Facebook

Instagram

LinkedIn

Publikováno

25. 4. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.