Dagmar Podmaková: Zdanlivá pominuteľnosť (scénografie)

  | © Jef Kratochvil

Slavnostní zahájení podzimního cyklu přednášek Teatrologické společnosti, které se vůbec poprvé budou konat na půdě Městské knihovny v Praze za spolupráce jejího Divadelního a filmového oddělení.

Divadelní historička Dagmar Podmaková představí myšlení a rukopis scénografa Jána Zavarského (1948–2022), tvůrce funkční, akční, znakové scénografie se silným společenským a politickým kontextem, spoluautora enigmatického díla Biely priestor v bielom priestore. Společně se Slovenským institutem Praha a nakladatelstvím Větrné mlýny představíme kolektivní knižní publikaci Ján Zavarský (Brno, 2022).

Život a dílo J. Zavarského je úzce spjaté s dobou, ve které tvořil. Na začátku 70. let se stal součástí slovenské výtvarné avantgardy, v jejímž rámci vytvořili se Stanem Filkem a Milošem Lakym dnes už enigmatické dílo nekonečného Bieleho priestoru v bielom priestore (tajně instalované bílé malby na bílých podkladech, Brno, 1974), které se stalo projevem vnitřní svobody, negace forem estetiky normalizačního období. Absolvent scénografie po tichých zákazech volné tvorby rozdělil svoji pozornost mezi divadlo, architekturu, design a později pedagogickou činnost.

Přednáška bude zaměřená především na divadelní aktivity, při kterých byl často rovnocenným partnerem režisérovi: v činohře, loutkovém divadle, jako i v opeře, a to pro různé slovenské a české soubory i v zahraničí. Soustředíme se na jeho spolupráci s vybranými režiséry (např. Peter Scherhaufer, Roman Polák, Vladimír Strnisko a další) v tradičných i v nepravidelných divadelních prostorech.

PhDr. Dagmar Podmaková, CSc., nar. 1953 v Bratislavě, pracuje v Ústave divadelnej a filmovej vedy Centra vied o umení SAV. Zaměřuje sa především na dějiny slovenského divadla druhé poloviny 20. století. Je autorkou samostatných monografií o osobnostech a divadlech, spoluautorkou a editorkou domácích a zahraničních knižních publikací s přesahem do společenských a politických souvislostí.

Členové a přátelé Teatrologické společnosti a také hosté Slovenského institutu jsou srdečně zváni k navazujícímu spolkovému večírku od 19. hodin v salonku Café Montmartre, Řetězová 7, Praha 1.

FB event


Teatrologická společnost

Městská knihovna v Praze

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

5. 10. 2023 17:00

Místo

Městská knihovna v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1

Vstupné

volný

Oddělení

Kabinet pro studium českého divadla

Registrace

link na ZOOM

Kontaktní osoby

  | ©

Mgr. Otto Drexler

+420 224 809 133/177
+420 777 173 377
otto.drexler@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

  | ©

Mgr. Berenika Zemanová, Ph.D.

+420 224 809 113, 117
+420 777 097 168
berenika.zemanova@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.