Umělecká a kurátorská rezidence Bluecoat Liverpool 2018

IDU a České centrum v Londýně nabízejí umělcům, kurátorům nebo teoretikům se sídlem v České republice plně financovanou rezidenci v uměleckém centru Bluecoat v Liverpoolu. Rezidence, která se uskuteční v termínu 30. září až 30. října 2018, představuje příležitost pro profesní rozvoj, uměleckou výměnu a experimentování.

Rezidence zahrnuje:
  • Studio v prostorách Bluecoat v centru Liverpoolu
  • Možnost výstavy ve formátu otevřeného studia nebo jiné formy veřejné akce (performance, přednáška) v Bluecoat
  • Soukromé ubytování v centru Liverpoolu
  • Zpáteční letenku Economy třídou z bydliště umělce do Liverpoolu
  • Podporu a asistenci od týmu Bluecoat (kurátora Bluecoat Adama Smythe a vedoucí programu Marie-Anne McQuay)
  • Příležitosti k setkávání se s umělci, kurátory, akademiky, spisovateli, hudebníky a performery na Severozápadě Velké Británie
  • Diety ve výši 25 GBP na den
  • Rozpočet na výzkum 650 GBP (musí souviset s veřejnou prezentací)
Požadavky:

Pozici nabízíme umělcům a kurátorům současného výtvarného umění a teoretikům, jejichž práce se současného výtvarného umění týká. Přihlášky mohou podávat umělci, teoretici a kurátoři v jakékoli fázi kariéry. Uchazeči by měli vzít v potaz, že rezidence je zaměřená na výzkum a rozvoj; pozice dává možnost prohloubit své stávající umělecké dovednosti, posunout kreativní činnost novým směrem a vytvořit si kontakty z oboru v Liverpoolu. S ohledem na výše zmíněné by uchazeči měli předložit návrh projektu, který demonstruje jejich specifické umělecké či výzkumné zájmy a záměry pro rezidenci v Bluecoat.

Zájemci o místo by měli mít alespoň mírně pokročilý stupeň mluvené angličtiny a nemělo by jim činit potíže zapojit se do hovoru a diskutovat o umění v anglickém jazyce.

Tato nabídka platí pouze pro kurátory a umělce sídlící v České republice.

O Bluecoat

Bluecoat je liverpoolské centrum současného umění. Podporuje a prezentuje výtvarné umění, hudbu, tanec, živé umění a literaturu, ale i postupy stojící na pomezí těchto kategorií.

V uplynulých letech se v programu galerie Bluecoat představilo několik předních anglických a mezinárodních umělců. Významné samostatné expozice zde vytvořili například William Kentridge, Niamh O’Malley a Keith Piper. Galerie také spolupracovala na rozsáhlé putovní výstavě s umělci/kurátory jako je Mark Leckey nebo se zúčastnila projektu Bloomberg New Contemporaries podporujícím začínající umělce. Dále také vystavila solové projekty Melissy Gordon a Adhama Faramawye. Současně se Bluecoat snaží zapojit i obecenstvo ze sociálně slabších komunit, od lidí trpících stařeckou demencí po rodiny ze znevýhodněných pozic. S pomocí umělců, kteří jsou pro program klíčoví, poté galerie výsledky prezentuje na příležitostných výstavách probíhajících paralelně se standardním programem.

Bluecoat je domovem kreativní komunity umělců, tanečníků, kurátorů, spisovatelů a hudebníků, stálých i kočovných umělců. Také poskytuje přístup k technice Screen Printing a do studií Intaglio.

Pro další informace navštivte web Bluecoat, jejich Twitter nebo Instagram.

Umělci budou vybráni na základě řádně vyplněné přihlášky. Rozhodnutí provede výběrová komise, ve které zasedne: Adam Smythe (kurátor, Bluecoat), Marie-Anne McQuay (Vedoucí programu, Bluecoat), Markéta Černá (manažerka rezidencí, Arts and Theatre Institute) a Tereza Porybná (ředitelka, Czech Centre London). Vybraný umělec obdrží oznámení do 20. srpna 2018.

Přihlášky:

Akceptujeme pouze přihlášky v digitální podobě. Upozorňujeme, že maximální datový objem je 10MB na každý nám zaslaný email.

K přihlášení využijte přiložený formulář, který uložte ve formátu PDF. Každá přihláška by také měla obsahovat následující materiály ve formě JEDNOHO samostatného PDF:

  1. Životopis popisující nedávné sólové i skupinové výstavy, workshopy a rezidence
  2. Jakoukoliv relevantní dokumentaci (např. články, pojednání o práci, výstavách, publikacích atd.)
  3. Obrazový materiál – nahrajte prosím maximálně 10 fotografií vaší nedávné práce v dobré kvalitě. Ke každému obrázku přiřaďte název a krátký popisek.
  4. Videa/filmy – doporučujeme zaslat odkaz na vlastní webové stránky nebo portál Vimeo, Youtube apod. Prosíme, nezasílejte video soubory (pouze odkazy).

Prosíme zaslat všechny soubory ve formátu PDF.

Uzávěrka přihlášek: 10. srpna 2018

Přihlášky posílejte mailem na adresu: submissions@thebluecoat.org.uk

Přihlašovací formulář ke stažení

Open Call Bluecoat

Application form 

 

         

Termín

10. 8. 2018

Aktivita

Mezinárodní rezidence

Kontakt

  | ©

Markéta Černá

rezidence

+420 777 305 975
(+420 224 809 125)
marketa.cerna@idu.cz
cernamarketa77@gmail.com

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.