IDU vyhlašuje druhý ročník soutěže Přehlídka divadelní fotografie

  | ©

Institut umění – Divadelní ústav vyhlásil druhý ročník soutěžní Přehlídky divadelní fotografie. Fotografky a fotografové se mohou hlásit do studentské (volná tvorba s divadelní tematikou), nebo profesionální kategorie (inscenace/divadelně-performativní projekt) se snímky pořízenými na území České republiky v letech 2018 a 2019, a to až do 31. ledna 2020. Slavnostní předání cen a prezentace vítězných fotografií se uskuteční v dubnu 2020 v Divadle Komedie, udělena bude i zvláštní cena CZECH PHOTO a cena FUJI.

Divadelní fotografie neplní jen svou estetickou roli, ale mnohdy je jediným z mála pramenů pro studium historie divadla. Přehlídka má proto podat také globálnější pohled na současnou divadelní tvorbu. „Chceme nadále podporovat českou divadelní fotografii, umožnit etablovaným i začínajícím divadelním fotografům vzájemný dialog, prezentovat jejich práce i jiným způsobem než je v divadelním provozu běžné a formou specializovaných výstav je představit co nejširšímu publiku. Proto po vzoru zahraničních přehlídek, jako je slovenské Bienále divadelnej fotografie nebo Konkurs Fotografii Teatralnej v Polsku, vyhlašujeme druhý ročník této soutěže,“ přibližuje náměstek IDU Ondřej Svoboda.

Vyhlášení výsledků, předání cen a prezentace vítězných fotografií se uskuteční poslední dubnový týden roku 2020 v pražském Divadle Komedie. Soubor vybraných fotografií bude v dalších dvou letech prezentován jako putovní výstava v prostorách českých divadel (například v době konání divadelních festivalů) a jiných kulturních institucí.

První ročník soutěže Přehlídka divadelní fotografie se konal v roce 2018, vítězné snímky byly vystaveny v rámci rozsáhlé výstavy s názvem Česká divadelní fotografie 1859 – 2017 v Obecním domě a formou putovní výstavy jsou prezentovány také v dalších českých a slovenských městech (např. v Brně, Olomouci, Táboře a Bratislavě). První ročník soutěže obeslalo 121 fotografek a fotografů a pětičlenná porota, reprezentující různé profese umělecké teorie i praxe spjaté s divadlem, vybírala z více než 1300 fotografií. Celou výstavu je možné vidět online jako virtuální prohlídku.

Podmínky a uzávěrka soutěže:

Snímky musí být pořízeny na území České republiky v letech 2018 a 2019.

Studentská sekce:

Volná tvorba s divadelní tematikou

Profesionální sekce:

Inscenace/divadelně-performativní projekt

Uzávěrka: 31. ledna 2020

(osobní doručení fotografií na adresu IDU, Celetná 17, Praha 1, nebo datum poštovního razítka v případě zaslání poštou)
Obálky označte nápisem “PŘEHLÍDKA DIVADELNÍ FOTOGRAFIE”.

Podrobnější informace a přihlášky ke stažení najdete na stránkách www.divadelnifotografie.cz a facebookovém profilu @divadelnifotografie

Ceny:

1. cena 15 000 Kč, voucher na knihy IDU v hodnotě 1 000 Kč
2. cena 10 000 Kč, voucher na knihy IDU v hodnotě 1 000 Kč
3. cena 5 000 Kč, voucher na knihy IDU v hodnotě 1 000 Kč

V případě udělení čestných uznání – voucher na knihy IDU v hodnotě 1 000 Kč.

Vedle hlavních cen bude udělena cena CZECH PHOTO.

Porota

Sodja Lotker – dramaturgyně a pedagožka
Petr Oslzlý - herec, dramaturg a pedagog, rektor JAMU
Kamila Polívková – scénografka a režisérka
Jaroslav Prokop – fotograf a pedagog
Josef Ptáček - fotograf a pedagog

Publikováno

17. 1. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.